Ons aanbod

Aarschot, de parel van het Hageland heeft heel wat te bieden. We denken aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk met zijn Vredesbeiaard, het mooi gerestaureerde Begijnhof en de ’s Hertogenmolens op de Demer. De Gasthuissite werd vakkundig omgebouwd tot culturele site. Vanop de Orleanstoren heb je een prachtig uitzicht over al dat moois.

Doorheen de geschiedenis heeft de stad heel wat beproevingen doorstaan: pest- en andere epidemieën, godsdienstoorlogen, en de noodlottige beide Wereldoorlogen. Aarschot onderging daarbij altijd heel wat schade, maar wist telkens recht te kruipen en moedig zijn weg verder te zetten.

Wandel mee langs harde feiten, boeiende verhalen en kom meer te weten over deze mooie stad en haar inwoners.

Enkele MOGELIJKHEDEN voor een stadswandeling door Aarschot:

Wandeling Levende Beelden

Aarschot heeft zijn naam beeldenstad niet gestolen. Doorheen het stadscentrum vind je meer dan 30 beelden terug, meestal van plaatselijke kunstenaars. Achter deze ogenschijnlijk koude materie schuilt telkens een warme ziel, een historisch relaas of een legende. De verrassende en onthullende verhalen worden door de gidsen uit de doeken gedaan.

Wandeling wederopbouw na Wereldoorlog I

Op 19 augustus 1914 vielen Duitse troepen de stad Aarschot binnen. In de vooravond barstte een wilde schietpartij los door Duitse soldaten in de hoofdstraten van de stad en werd de Duitse kolonel Stenger dodelijk getroffen. De Aarschottenaren werden als schuldigen aangewezen. De gevolgen waren dramatisch:  170 onschuldige burgers werden vermoord. De stad werd geplunderd en meer dan 400 huizen verdwenen in de vlammenzee. De heropbouw gebeurde onder leiding van architect-urbanist Arthur Pladet. De gids neemt je mee naar de historische plekken en beschrijft het leed en de wederopbouw van de stad.

Bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk en vredesbeiaard

De kerk werd opgetrokken tussen 1337 en 1450. Ze werd gebouwd in een stijl die typerend is voor het Hageland: de Demergotiek. Deze stijl wordt gekenmerkt door het afwisselend gebruik van ijzerzandsteen en kalksteen, de zogenaamde speklagen, de blinde nissen en kapiteelloze pilaren. Het interieur van de kerk is een ware kunstschat.
In de westertoren van de kerk werd in 2018 een nieuwe beiaard met 51 klokken geïnstalleerd. Hij is een blijvende herinnering aan 100 jaar einde van de Eerste Wereldoorlog. Een bezoek, onder leiding van een stadsgids, aan de Vredesbeiaard maakt een bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk dubbel zo aantrekkelijk.

Bezoek aan de Gasthuissite

Al meer dan 700 jaar heeft het gasthuis een grote invloed op het leven in de stad en is het een oord waar mensen welkom zijn: vroeger armen, zieken, pestlijders en pelgrims, nu cultuurliefhebbers. Cultuurhistorisch zijn  de originele apotheek (1767)  en de neogothische gasthuiskapel (1905) de grote blikvangers. In 1977 verlieten de laatste grauwzusters de kloostergebouwen.
Hierna werd het vroegere gasthuis omgebouwd tot een infrastructuur met o.a. een theaterzaal, bibliotheek, dienst toerisme en cafetaria.

Aarschotse Bruine… santé!

Aarschot had eeuwenlang vele kleine lokale brouwerijen. Daarbij had de stad een eigen biersoort: “de Aarschotse Bruine”. De twee bekendste brouwerijen van dit streekproduct in het begin van de twintigste eeuw, brouwerij Tielemans en brouwerij Valvekens, sloten echter de deuren eind jaren 1960. In september 2012 opende op de Gasthuissite een eigen stadsbrouwerij zijn deuren. Een stadsgids start een ludieke maar leerrijke rondleiding in ’t Bruine café en laat je proeven van één van de vroegere biersoorten: Aarschotse Bruine, Forto of Duc. Vervolgens neemt de gids je mee langs de huisbrouwerij en de bierkelder. Tijdens een stadswandeling trekken we langs een aantal plaatsen en monumenten die met deze biercultuur te maken hebben. We eindigen deze wandeling in een brasserie waar we het brouwproces volgen van een recente Aarschotse biersoort. Gezondheid!

Met Blafke op zoek naar Sint-Rochus

Op maat van onze jongere deelnemers heeft één van de Aarschotse gidsen een interactieve rondleiding uitgewerkt. Door een verhaal te vertellen kunnen we ook wat Aarschotse geschiedenis meegeven. De rondleiding is bedoeld voor kinderen met één of beide ouders. Uiteraard is het ook mogelijk zulke rondleiding in schoolverband te doen, samen met de klasgenootjes. In deze rondleiding gaan onze jongere deelnemers op zoek naar Sint-Rochus want het hondje (Blafke) heeft brood voor hem bij maar kan de heilige man niet vinden.