www.gidsenbondaarschot.be

 
Deelgemeenten

Molens in Aarschot

 

Aarschot kan je gerust de molenstad van het Hageland noemen. Elke deelgemeente heeft een eigen molen. In totaal kan je zes molens bezichtigen: drie windmolens en drie watermolens. In het stadscentrum vind je de prachtig gerestaureerde ’s Hertogenmolens. Even buiten de stad vind je de pas gerestaureerde molen van Schoonhoven. Te Rillaar bevindt zich de molen van Leefdael. Het zijn alle drie watermolens. In de deelgemeente Gelrode vind je de windmolen “Moedermeulen” en te Langdorp de “Heimolen”. Ourodenberg heeft zijn “Witte molen”. Alle molens zijn maalvaardig en te bezichtigen behalve de “Witte molen” waarvoor er hopelijk snel restauratieplannen worden gemaakt.

Samen met de gids trek je op ontdekkingstocht langsheen deze prachtige molens.Ijzerzandsteenwandeling

 

Het noorden van het Hageland is gekenmerkt door tal van heuvels waarvan de ondergrond bestaat uit ijzerzandsteen. Dit materiaal werd gedurende vele eeuwen gebruikt als bouwmateriaal. Het diende ondermeer voor de O.L.Vrouwkerk van Aarschot en de parochiekerk van Gelrode. In de jaren 1931-1938 was te Gelrode een bedrijf actief, de S.A. des Mines de fer et Usines métallurgiques de Gelrode, dat ijzererts leverde aan de Waalse staalindustrie.  De restanten van deze nijverheid liggen verscholen in natuurgebieden van Gelrode.

De wandeling laat je kennismaken met alle aspecten van de ijzerzandsteen en duurt ongeveer 2 uur.

 

De Sint-Pieterskerk van Langdorp

 

De Sint-Pieterskerk staat op de rand van de schilderachtige Demervallei. Het koor en de toren werden al vanaf 1300 opgetrokken in ijzerzandsteen van de streek.  Binnenin staan de bezoeker heel wat verrassingen te wachten, zoals de oude beelden en schilderijen, het gerestaureerde orgel van Robustelly en het monumentale marmeren barokaltaar van Hubert Van den Eynde. 

Het bezoek aan de kerk duurt 1 uur en kan eventueel gecombineerd worden met een natuurwandeling in de omgeving.

Natuurwandelingen en fietstochten in de deelgemeenten

 

Aarschot is omgeven door een prachtige heuvelachtige streek met mooie natuur en natuurgebieden. In de verschillende deelgemeenten is het mogelijk om een begeleide wandeling of fietstocht te doen.

De gids vertelt je onderweg achtergrondinformatie over de streek, de natuur, het heden en verleden. In elke deelgemeente zijn er boeiende, prachtige tochten te doen.

 

Rillaar

 

In de dorpskern staat de neoclassicistische Sint-Nicolaaskerk en in haar schaduw het beeld van de seizoenarbeider. Wat verderop pronkt de watermolen van Leefdaal. Je kunt er wandelen langs de oever van de Demer, in de vallei van de Motte en over de Hagelandse heuvels. Op de Konijntjesberg en de Tienbunder heb je prachtige vergezichten. De streek is er heuvelachtig en bebost.


 

Langdorp

 

Langdorp ligt aan de rivier de Demer en vormt de grens tussen de Kempen en het Hageland. De deelgemeente bestaat uit de woonkernen Langdorp, Gijmel en Wolfsdonk. De Heimolen is het belangrijkste aantrekkingspunt van het natuurgebied Molenheide. Het herstel van de heidevegetatie is een belangrijke prioriteit bij het beheer van het gebied. Vanaf de Dorenberg, in het zuidelijke deel, heeft men een prachtig zicht op de Demer. De noordelijke heuvelrug, gevormd door de Wijngaardberg en de Bosberg biedt een prachtig panorama op de Zuiderkempen.           

 

Gelrode

 

Het dorp strekt zich uit over de heuvels Eikelbeg, de Ijzerenberg en de Hondsheuvel waarop de Moedermeulen staat. Een wandeling langs de omliggende heuvels van Gelrode is de moeite waard. Van op de heuvels heeft men een panoramisch zicht op de omgeving. Het landduinencomplex van ’s Hertogenheide is een ongerept natuurgebied. Het Vorsdonkbroek en de Turfputten zijn een moerasachtige turfstreek met een grote variatie aan fauna en flora. Langs veldwegen en holle wegen ontdekt je een prachtig gevarieerd landschap. 

De wandelingen in de verschillende deelgemeenten duren 2 of 3 uur.

 

 

Fietstochten

Fietstochten, onder begeleiding van een gids kunnen, op aanvraag, georganiseerd worden in de verschillende deelgemeenten.