www.gidsenbondaarschot.be

 
Aarschot wandelt 2020

 
Door de huidige coronaomstandigheden kunnen we het onderstaande programma slechts aanbieden onder het nodig voorbehoud. We wachten met jullie op betere wandeltijden. Waarvoor onze verontschuldigingen. 

Thema: Langs veldwegen, kerkwegels en bospaden.

De Aarschotse gidsenbond neemt jullie dit jaar op sleeptouw langs de trage wegen van de verschillende deelgemeenten. Hieronder verstaan we de buurtwegen, veldwegen, kerkwegels en holle wegen die de woongemeenschappen met elkaar verbinden. Ze zijn op de eerste plaats bedoeld voor het niet gemotoriseerd verkeer, voor wandelaars en fietsers.

Zondag 13 september 2020: Gelrode
Vertrek om 14.00 u aan de Sint-Corneliuskerk, Pastoor Dergentstraat 1, Gelrode

Gelrode werd vroeger wel eens smalend "het strooien dorp" genoemd. Hier werden de eerste perzikboomgaarden van de streek aangeplant. De Eikel- en Liedeberg tooit zich begin september met de prachtige bloei van de struikheide. We passeren de restanten van een oude steengroeve, waar vroeger ijzerzandsteen ontgonnen werd. Menige wandeling in Gelrode eindigt steevast op het terras ... daar bij die Moedermeule. Het belooft alvast een zonnige en fijne namiddag te worden.


Zondag 27 september 2020: Rillaar
Vertrek om 14.00 u aan de Sint-Niklaaskerk, Tieltseweg 2, Rillaar

Trage wegen zijn een stukje erfgoed waar een verhaal bij hoort. In Rillaar vind je ze heel veel. Het dorp strekt zich uit langs de oevers van de Motte en de Demer. De Motte zorgde voor energie voor de watermolens. Tussen beide valleien prijkt de ijzerzandsteenheuvel, de Konijntjesberg. Kom tot rust en geniet van de mooie natuur.
 

Zondag 4 oktober 2020: Langdorp
Vertrek om 14.00 u aan Sint-Pieterskerk, Langdorpsesteenweg 266, Langdorp

Kunstig kronkelt de Demer langs de kerk, de parel van Langdorp en tevens ons vertrekpunt van de wandeling. Vanop de heuvels en in de vallei heeft u schilderachtige vergezichten.

Zondag 11 oktober 2020: Aarschot
Vertrek om 14.00 u aan het politiebureau op de Demerparking

De mooiste wandelgebieden liggen bijna altijd in de grensgebieden. Deze wandeling is ook grensoverschrijdend, nl. tussen Aarschot en Rillaar. We vertrekken door de groene valleien van Motte en Demer, om dan naar de hoogten van Rillaar te klimmen met uitzicht richting Scherpenheuvel, om daarna terug af te dalen naar het bruisend centrum van Aarschot. Wees er bij!

Zondag 18 oktober 2020: Wolfsdonk
Vertrek om 14.00 u aan de Sint-Antonius Abtkerk, Wolfsdonk-dorp 13, Wolfsdonk

Op deze dag van de Trage Wegen verkennen we eeuwenoude bedevaartroutes, handelsbanen en bospaden. We vertellen het verhaal van de talrijke kapellen, een gecrashte bommenwerper en hoe de wegen en afspanningen aan hun naam kwamen. We genieten van de restanten van het Kempens landschap, de laatste langevenhoevetjes en het recent verworven natuurgebied: de "vetwei". De wandeling is zo'n 8,5 km lang en loopt langs gemakkelijk begaanbare wegen.