www.gidsenbondaarschot.be

 
Aarschot wandelt 2017

Thema: Kunstig Aarschot

Rillaar, 28 mei 2017

De wandeling gaat door de mooie Mottevallei. Maar er is vooral aandacht voor kunst in Rillaar. De parochiekerk en het beeld "De Seizoenarbeider" van Jan Peirelinck vertellen ons over het verleden. Tijdens de wandeling brengen we een bezoek aan het atelier van kunstenaar Wilfried De Cock. Hij is dan volop bezig met de voorbereiding van een komende tentoonstelling. Een niet te missen gelegenheid om kennis te maken met deze veelzijdige kunstenaar en zijn  schitterende werken.
Vertrek aan de parochiekerk van Sint-Niklaas te Rilllaar

Wolfsdonk, 4 juni 2017
"De kunst is lang en het leven is kort". In het kader van de Week van de begraafplaatsen trachten we leven en dood te verzoenen. We bezoeken het oude kerkhof aan de Sint-Antonius-Abtkerk in Wolfsdonk en vertellen over de geschiedenis van de funeraire kunst voor de kleine man. We ontdekken dat dit plattelandskerkhof de schaduw is van een grotere geschiedenis die vandaag bewaard en beheerd wordt in een uniek project. Maar de kunst der levenden is niet ver af. We zien de sporen van de gerenommeerde orgelbouwer Jan-Baptist D'Hondt en staan stil bij de beeldhouwwerken van Jan Rosseels en van Wilfried De Cock.
Vertrek aan de Sint-Antonius-Abtkerk te Wolfsdonk

Ourodenberg, 25 juni 2017
Na een wandeling in de bossen van Meetshoven, de groene long van Aarschot, bezoeken we de werkplaats van Danny Anciaux. "Paarden zijn een rode draad in zijn leven en werk. Acrylaathars is zijn geliefd afwerkmateriaal voor zowel  binnen als buiten."
Vertrek aan het "Grotteke" (hoek Grote en Kleine Grotstraat")

Aarschot, 3 september 2017
Dit jaar is het tien jaar geleden dat Roland Rens stierf. Hij was een rasecht Aarschottenaar en veelzijdig artiest. Zijn beeldhouwwerken sieren niet alleen de Aarschotse binnenstad, maar ook menig andere Vlaamse gemeente. Tijdens deze wandeling maken we kennis met de beelden van zijn hand, die het Aarschotse publieke domein opwaarderen. Na de wandeling bezoeken we zijn atelier.
Vertrek aan de OLV-kerk te Aarschot

Langdorp, 17 september 2017
Kunstig kronkelt de Demer langs de kerk, de parel van Langdorp en tevens ons vertrekpunt van de wandeling. Ieder uitzicht langs de vallei of op de heuvel is een schilderij op zich. Onderweg maken we kennis met de kunst van Marc Hendrickx. "Zijn werk vervaagt de grens tussen kunst en het dagelijks leven. Het geeft de voorkeur aan parodie, pastiche, speelsheid en de oppervlakkige 'buitenkant' van de cultuur."
Vertrek aan de Sint-Pieterskerk te Aarschot

Gijmel, 1 oktober 2017
Aarschot, parel van het Hageland! Maar de Gijmel heeft daarnaast duidelijk Kempense trekjes. We laten ons bij de wandeling onderdompelen in bos- en heidepartijen van de Kempen. We trekken over een echte Hagelandse heuvel en ontmoeten heel wat kleine landschapselementen, die eigen zijn aan beide regio's. We brengen een bezoek aan Flor Lodewijckx in de Goor, een Kempenzoon, die in het Hageland de liefde gevonden heeft en zich dan daar ook gesetteld heeft.
Vertrek aan de OLV van Fatimakerk in de Gijmel

De wandelingen gaan telkens om 14 uur van start en duren 2 à 3 uur.
 

Toerisme Aarschot
Elisabethlaan 103, 3200 Aarschot
toerisme@aarschot.be
Dit is een initiatief van AGB Aarschot in samenwerking met de Aarschotse gidsenbond en toerisme Aarschot.